Quantcast
Channel: Nederlandse bijdrage – Henny Portman's Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 200

Recensie Inspirerend projectmanagement met agile

$
0
0

Inspirerend projectmanagement met agile – Een gids voor projecten in complexe omgevingen van Laurens Bonnema en Dick Croes schets een projectmanagementaanpak waarbij projectteams aangestuurd door een projectmanager volgens een agile aanpak werken.

In het eerste deel van het boek gaan de auteurs in op Agile (denk- en werkwijze, Agile Manifesto en de achterliggende principes) en de algemene opzet van een project met bijbehorende sturing en structuur waarbij zowel de projectmanager als de product owner rapporteren aan de stuurgroep over respectievelijk het project en de realisatie van de business case. ISO 21500 wordt gebruikt om daarin de verschillende Scrum artefacten en gebeurtenissen te plotten. Vervolgens komt de voorbereiding van een project aan bod met daarin aandacht voor stakeholdermanagement en communicatie en de bijbehorende verantwoordelijkheden van zowel de projectmanager en de product owner. Ook wordt ingegaan op inkoop en uitbesteding, iets wat binnen een agile aanpak voor problemen kan zorgen.

Een volgend blok gaat in op projectbeperkingen waarbij gestart wordt met een toelichting van de ijzeren driehoek met tijd, investering en scope. Dit wordt vervolgens uitgebreid met extra beperkingen om uiteindelijk uit te komen bij de platina decagoon met beperkingen op het gebied van tijd, investering en scope, welzijn & veiligheid, wetten & regels, kwaliteit, mensen & middelen, opbrengst, sociale & ecologische impact en risico’s. De auteurs lichten vervolgens toe dat risicomanagement een team issue moet zijn. Aansluitend wordt het rolling wave adaptive planning concept behandeld.

Om het project een vliegende start te geven maken de auteurs gebruik van een 5-daags bootcamp waarin gewerkt wordt aan teambuilding, productvisie, training en productplanning zodat aansluitend direct met de eerste uitvoeringssprint gestart kan worden. Per dag krijgen we een agenda en bijbehorende toelichting van de verschillende onderdelen.

Het laatste blok gaat over de uitvoering waarbinnen controleren, beheersen, monitoren centraal staan en gebruik gemaakt wordt van compliancy & kwaliteitssystemen en visueel management. Het boek sluit af met een wel heel summiere paragraaf over het afronden van een project.

Conclusie

De auteurs laten regelmatig zien waar de rol van een projectleider bij een agile project afwijkt van een traditioneel project. Veelal in combinatie met het beschrijven van de rol van de product owner. Ik mis echter de rol van de Scrum master. De Scrum werkwijze inclusief de gebeurtenissen komen aan bod maar nergens staat er iets over de rol van de Scrum master. Hoe verhoudt de Scrum master rol zich tot de projectmanager? Trek ik de juiste conclusie dat de projectmanager de rol van Scrum master heeft overgenomen? Sterk is het concept van de bootcamp om je een project een vliegende start te geven. Verder had het boek aan kracht kunnen winnen als de verschillende onderdelen evenredig aanbod zouden komen. Wel heel veel aandacht voor het Agile Manifesto en de Agile principes (dat toch ondertussen wel als bekend mag worden beschouwd) maar weinig aandacht voor onderwerpen zoals use case slices, value-based pricing, theory of constraints, value-stream mapping, scrum of scrums, beyond budgeting, etc. waar ik graag wat meer over gelezen had. De auteurs verwijzen daarvoor naar Wikipedia maar ik had dat juist in dit boek willen lezen. Ook blinken niet alle zinnen uit in duidelijkheid. Tenslotte ben ik van mening dat de uitgewerkte projectadministratie van de projectmanager haaks staat op het agile denken. Dit is micromanagement in optima forma (los van de onduidelijke opzet met doorgestreepte en/of aangepaste storypoints op featureniveau en dubbele storynummers of verkeerd genoteerde story points. De tekst maakt het ook niet duidelijker door te spreken over featurepoints die weer niet in de tabel voorkomen). Wat mij betreft maakt het team een Burn-up chart waarin zichtbaar wordt hoeveel er uiteindelijk opgeleverd moet worden, inclusief de wijzigingen en hoeveel ze ondertussen hebben opgeleverd (zie plaatje) en kan de projectmanager zich bezighouden met stakeholdermanagement, impediments, risico’s et cetera. De product owner houdt zich bezig met de inhoud (dus welke stories wel/niet gerealiseerd worden). Ik mis verder de discussie over het maximaliseren van de hoeveelheid werk dat niet uitgevoerd wordt. Dus user stories prioriteren en dan bijvoorbeeld stoppen aan het eind van sprint 11 of zelfs 10?). Tenslotte had ik graag een literatuuropgave en index gezien. Kortom, ik vind het boek wat mager, te mager om de titel inspirerend projectmanagement met agile waard te zijn.

Bestellen: managementboek.nlbol.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 200

Trending Articles