
Al een kleine tien jaar voert Ruysdael een jaarlijks portfoliomanagementonderzoek uit (ruysdael.nl/ruysdael-portfoliomanagementrapport/). Binnen dit onderzoek wordt onder andere gekeken naar de volgende aandachtsgebieden:
- Governance van het portfolio
- De inhoud van het portfolio
- De koppeling aan de strategie
- Benefits
- Financiële sturing
- Resourcemanagement over de projecten heen
- Afhankelijkheden tussen projecten
- De status en rapportage.
In het boek Agile portfoliomanagement dat ik samen met Rini van Solingen heb geschreven benoemen we tien maatregelen om portfoliomanagement meer wendbaar te maken. De vraag is dus in hoeverre dit onderzoek laat zien of organisaties daadwerkelijk stappen zetten om wendbaarder te worden.
Als ik op basis van de Factsheet onderzoek 2023 De verborgen waarde, de resultaten positioneer op onze 10 agility dimensies, dan kom ik tot de conclusie dat het onderzoek laat zien dat de meeste organisaties hoofdzakelijk aan de planmatige portfoliomanagement kant zitten en dat er nog weinig organisaties maatregelen hebben genomen om hun portfoliomanagement meer wendbaar te maken.
Over een aantal aspecten zoals validatietactiek, besluitvormingsfactoren, executieflexibiliteit en portfoliomanagementverbetering heb ik in dit rapport geen of te weinig informatie kunnen vinden. De planningshorizon ligt gemiddeld op 17 maanden waarbij het vaststellen van het portfolio in 41% van de organisaties op kwartaalbasis plaatsvindt. De portfolioboard heeft een gemiddelde omvang van 6,5 waaruit ik de conclusie trek dat PO’s en BO’s nog onvoldoende worden betrokken bij het besluitvormingsproces. Batenmanagement en dus ook sturen op waarde is bij 86% van de organisaties geen gemeengoed. 70% van de organisaties hebben onvoldoende inzicht in zowel de benodigde als de beschikbare resources met als gevolg te veel onderhanden werk, multitasken, uitlopen et cetera. Over afhankelijkheden (executiemindset) en status en rapportage (besluitvormingsfactoren) wordt wel onderzoek gedaan maar heb ik geen resultaten kunnen vinden.
Meer informatie over de tien agility dimensies is uiteraard te vinden in het boek Agile Portfoliomanagement: managementboek.nl, bol.com